Κλείστε Ραντεβού
Αυχενική Στένωση
Home » Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης  »  Αυχενική Στένωση
Αυχενική Στένωση είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία παρουσιάζεται μείωση του εύρους του Σπονδυλικού Σωλήνα με συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή των νευρικών ριζών στην Αυχενική Μοίρα.

Εισαγωγή:

Η Αυχενική Στένωση ή Αυχενική Σπονδυλική Στένωση, είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία παρουσιάζεται μείωση του εύρους του Σπονδυλικού Σωλήνα με αποτέλεσμα την συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή των νευρικών ριζών στην Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης.

Τι είναι η Αυχενική Στένωση;

Η Αυχενική Στένωση (στα αγγλικά cervical spinal stenosis) είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία παρουσιάζεται μείωση του εύρους του Σπονδυλικού Σωλήνα με αποτέλεσμα την συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή των νωτιαίων νεύρων στην Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης. Μπορεί να συνυπάρχει και στένωση των σπονδυλικών τρημάτων.

Συμβαίνει συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών και έχει ως αιτία την προοδευτική χρόνια Εκφυλιστική Νόσο της Σπονδυλικής Στήλης. Παρουσιάζει αργή πορεία και για αυτό το λόγο, συχνά, φτάνει σε προχωρημένο στάδιο, συνήθως μεταξύ 30 και 50 ετών.

Ποιες είναι οι αιτίες στην Στένωση του Αυχένα;

Οι φυσιολογικές επιπτώσεις της γήρανσης (εκφυλιστικές αλλοιώσεις) είναι η συχνότερη αιτία για την Αυχενική Σπονδυλική Στένωση, (στένωση του αυχένα). Καθώς μεγαλώνουμε οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις επηρεάζουν την φυσιολογία και τις ανατομικές δομές του αυχένα.

Στην Εκφυλιστική Νόσο της Σπονδυλικής Στήλης, ένας ή περισσότεροι Μεσοσπονδύλιοι Δίσκοι μπορεί να χάσουν την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητά τους. Έτσι, παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα φορτία και στις δυνάμεις από τις καθημερινές δραστηριότητες (περπάτημα, στροφή της κεφαλής, κάμψη, έκταση κτλ.). Ο δίσκος παρουσιάζει δομικές αλλαγές. Μπορεί να γίνει πιο λεπτός και να χάσει το ύψος του (επίπεδος) ή να παρουσιάσει κήλη (Αυχενική Δισκοκήλη). Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν το διάστημα μεταξύ δύο σπονδυλικών σωμάτων και προκαλούν παθολογικές κινήσεις (επώδυνες) των σπονδύλων. Εάν ο δίσκος προβάλλει στα μεσοσπονδύλια τρήματα προκαλεί την συμπίεση των νευρικών ριζών. Εάν ο δίσκος προβάλλει στον σπονδυλικό σωλήνα μπορεί να πιέζει τον νωτιαίο μυελό. Επίσης οι σύνδεσμοι παρουσιάζουν υπερτροφία. Το ίδιο συμβαίνει και στις αρθρώσεις. Στα σπονδυλικά σώματα που γειτνιάζουν με τις κινητικές περιοχές και στους μεσοσπονδύλιους δίσκους αναπτύσσονται οστεόφυτα. Εάν ο οργανισμός δεν ελέγξει την κατάσταση παρουσιάζεται η Σπονδυλολίσθηση.

Περισσότεροι παράγοντες προκαλούν μεγαλύτερη στένωση και πιο έντονα συμπτώματα.

Tα τροχαία ατυχήματα και γενικά οι κακώσεις στην σπονδυλική στήλη μπορουν να προκαλέσουν εξάρθρημα ή κάταγμα σπονδυλικής στήλης. Το αποτέλεσμα είναι η βλάβη στον νωτιαίο μυελό και στα νωτιαία νεύρα.

Ένα μικρό ποσοστό ασθενών παρουσιάζουν συγγενείς αλλοιώσεις στην σπονδυλική στήλη. Είναι συχνότερο σε άνδρες και μεταγενέστερα μπορούν να εξελιχθούν σε στένωση. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως συγγενής σπονδυλική στένωση. Οι ασθενείς αυτοί εκδηλώνουν σε νεότερη ηλικία τα πρώτα συμπτώματα στην σπονδυλική στένωση του αυχένα, συνήθως μεταξύ 30 και 50 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα στην Αυχενική Στένωση;

Η Αυχενική Στένωση προκαλεί συμπτώματα από την συμπίεση του νωτιαίου μυελού και των αυχενικών νεύρων. 

Τα Συμπτώματα στην Στένωση Αυχένα είναι η αυχεναλγία, η αυχενική δυσκαμψία και ενοχλήματα στον αυχένα γενικότερα. Συνυπάρχουν αιμωδία ή υπαισθησία στα χέρια ή και στα πόδια, αδυναμία στα χέρια ή και στα πόδια.

Επίσης, το περπάτημα στην Αυχενική Στένωση είναι χαρακτηριστικό με δυσχέρεια στην βάδιση και στην ισορροπία, καθώς και άλλα προβλήματα συντονισμού των κινήσεων (αστάθεια βάδισης).

Ακόμα, παρουσιάζει δυσκολία στην εκτέλεση των λεπτών κινήσεων και στο γράψιμο. Ο ασθενής με δυσκολία μπορεί να κουμπώσει τα ρούχα, να μετρήσει κέρματα κτλ.

Η προχωρημένη νόσος παρουσιάζει διαταραχή στην λειτουργία των σφιγκτήρων του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, διαταραχή της σεξουαλικής λειτουργίας.

Ποιες είναι οι επιπλοκές στην Αυχενική Στένωση;

Στην βαριά ή παραμελλημένη Αυχενική Στένωση οι επιπλοκές που παρουσιάζονται είναι να γίνουν μόνιμες οι βλάβες και τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν δηλαδή η αιμωδία, η μυϊκή αδυναμία, τα προβλήματα ισορροπίας και αστάθειας, η διαταραχή στην λειτουργία των σφιγκτήρων του εντέρου και της ουροδόχου κύστης και η παράλυση (τετραπάρεση ή παραπάρεση και τετραπληγία ή παραπληγία).

Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση στην Αυχενική Στένωση;

Η εξέταση, ξεκινάει με ένα λεπτομερές ιστορικό και με την νευρολογική εξέταση. Ακολουθεί η ακτινολογική μελέτη με απεικονιστικές εξετάσεις.

Η νευρολογική εξέταση ξεκινάει με ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και λαμβάνονται υπόψιν τα συμπτώματα του ασθενούς. Στην εξέταση, με διάφορες ειδικές δοκιμασίες, ελέγχονται η μυϊκή ισχύς, η αισθητικότητα, τα τενόντια αντανακλαστικά, το βάδισμα και η ισορροπία.

Η Μαγνητική Τομογραφία της Αυχενικής Μοίρας είναι η σημαντικότερη εξέταση για την Αυχενική Στένωση. Παρέχει λεπτομερή απεικόνιση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων. Μπορεί να αναδείξει τον νωτιαίο μυελό, τις ρίζες των οσφυϊκών νεύρων και τις ανατομικές δομές της περιοχής. Επιτρέπει την μελέτη των διαστάσεων του σπονδυλικού σωλήνα και να αναδείξει την στένωση του σπονδυλικού τρήματος, τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις και άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Η Αξονική Τομογραφία της Αυχενικής Μοίρας βοηθάει πολύ στην διάγνωση σε πολλές περιπτώσεις. Μπορεί να δείξει το σχήμα και το μέγεθος του σπονδυλικού σωλήνα και τις λεπτομέρειες κυρίως της οστικής ανατομίας.

Οι Ακτινογραφίες της Αυχενικής Μοίρας χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά για την διάγνωση. Μπορούν να αναδείξουν την δομή των οστών και την αρχιτεκτονική της σπονδυλικής στήλης όπως την απώλεια του ύψους του δίσκου και την κατάσταση των αρθρώσεων.

Ο Νευροφυσιολογικός Έλεγχος είναι μερικές φορές απαραίτητος κυρίως για την επιβεβαίωση της διάγνωσης σε αμφίβολες περιπτώσεις, για την αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων ή για διαφοροδιαγνωστικούς σκοπούς.

Ποια είναι η θεραπεία στην Αυχενική Στένωση;

Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια ή δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα, προτείνεται η Συντηρητική Θεραπεία για την Αυχενική Στένωση με διαχείριση της στάσης του σώματος, ασκήσεις για στένωση αυχένα με ενδυνάμωση και απώλεια βάρους, φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία κτλ. Παρολαυτά, για την συντηρητική θεραπεία στην Στένωση του Αυχένα, απαραίτητη είναι η παρακολούθηση της κατάστασης με τακτικά ραντεβού.

Επιλεκτικά προτείνεται η Χειρουργική Επέμβαση στην Αυχενική Στένωση, όταν οι συντηρητικές θεραπείες αποτύχουν να ελέγξουν τον πόνο ή εάν υπάρχει κίνδυνος μόνιμης νευρολογικής βλάβης. Επίσης, το Χειρουργείο στον Αυχένα είναι σωστή επιλογή όταν ο πόνος και η ενόχληση παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες και την ποιότητα της ζωής του ασθενούς.

Ποια είναι η χειρουργική αντιμετώπιση για την Αυχενική Στένωση;

Στην χειρουργική αντιμετώπιση για την Αυχενική Στένωση προτείνονται επεμβάσεις με πρόσθια ή με οπίσθια προσπέλαση, ενίοτε και με συνδυασμό των δύο τεχνικών.

Ποιες είναι οι ενδείξεις για την χειρουργική αντιμετώπιση;

Η χειρουργική επέμβαση στην Αυχενική Στένωση συστήνεται όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν βελτιώνει τα συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα όπως ο πόνος, η αδυναμία ή το μούδιασμα στα άνω και τα κάτω άκρα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τον ασθενή. Επίσης, όταν παρουσιάζει δυσχέρεια στην ορθοστάτηση, την βάδιση, διαταραχές του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης κτλ., το Χειρουργείο στον Αυχένα είναι αναγκαίο.

Σπανίως, η χειρουργική επέμβαση στην Στένωση της Αυχενικής Σπονδυλικής Στήλης έχει επείγουσα ένδειξη, όπως είναι η οξεία κήλη δίσκου, το κάταγμα σπονδύλου ή κάποιο σημαντικό νευρολογικό έλλειμμα (Αυχενική Μυελοπάθεια).

Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή.

Στην πρόσθια προσπέλαση (Πρόσθια Αυχενική Δισκεκτομή και Σπονδυλοδεσία) πραγματοποιείται αυχενική δισκεκτομή, σε ένα ή περισσότερα επίπεδα με αποτέλεσμα την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού (από την κήλη του δίσκου ή το οστεόφυτο ή τον πεπαχυσμένο και οστεοποιημένο οπίσθιο επιμήκη σύνδεσμο) και σπονδυλοδεσία με χρήση υλικών (διασωματικός κλωβός “PEEK” με ή χωρίς πλάκα τιτανίου) και οστικού μοσχεύματος.

Οπίσθια Αυχενική Πεταλεκτομή:

Στην οπίσθια προσπέλαση πραγματοποιείται πεταλεκτομή (Οπίσθια Αυχενική Πεταλεκτομή) σε ένα ή σε περισσότερα επίπεδα. Σκοπός είναι η διεύρυνση του νωτιαίου σωλήνα και αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού. Συνήθως ακολουθεί και Οπίσθια Αυχενική Σπονδυλοδεσία με βίδες και ράβδους τιτανίου.

Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.

Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.

Διαβάστε ακόμα: