Εισαγωγή:
Το Επενδύμωμα είναι ένας πρωτοπαθής Όγκος Εγκεφάλου. Αναπτύσσεται από τα υποστηρικτικά κύτταρα του εγκεφάλου τα οποία ονομάζονται επενδυματικά. Εκτός από τον Εγκέφαλο, πολύ συχνά εντοπίζεται στον Νωτιαίο Μυελό. Εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά και συνήθως εντοπίζεται στην παρεγκεφαλίδα. Στους ενήλικες παρουσιάζεται πιο σπάνια και αρκετές φορές ανευρίσκεται στον Νωτιαίο Μυελό (Επενδύμωμα Σπονδυλικής Στήλης).
Τι είναι το Επενδύμωμα;
Το Επενδύμωμα είναι ένας πρωτοπαθής Όγκος Εγκεφάλου. Προέρχεται από τα επενδυματικά κύτταρα. Εκτός από τον Εγκέφαλο, πολύ συχνά εντοπίζεται και στον Νωτιαίο Μυελό. Ανήκει στα Γλοιώματα του Εγκεφάλου. Παρουσιάζει διαφορετικό βαθμό κακοήθειας (Βαθμός 1, 2 ή 3 κατά WHO: World Health Organization), ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο.
Σε ποιους ασθενείς εμφανίζεται;
Το Επενδύμωμα Εγκεφάλου συχνότερα εμφανίζεται σε παιδιά, ενώ στους ενήλικες παρουσιάζεται πιο σπάνια. Γενικότερα, είναι ο τρίτος σε συχνότητα όγκος εγκεφάλου στα παιδιά. Η ακριβής συχνότητα εμφάνισης του Επενδυμώματος υπολογίζεται ότι είναι λιγότερο από το 2% των πρωτοπαθών όγκων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος στους ενήλικες. Στα παιδιά, το ποσοστό εμφάνισης είναι υψηλότερο, περίπου 6% για τις ηλικίες έως 14 ετών.
Που εντοπίζεται;
Το Επενδύμωμα είναι ένας πρωτοπαθής όγκος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Εμφανίζεται στον Εγκέφαλο ή τον Νωτιαίο Μυελό και δεν προέρχεται από καρκινικά κύτταρα (μετάσταση) από άλλο όργανο του σώματος.
Στα παιδιά, πιο συχνά εντοπίζεται στην παρεγκεφαλίδα. Στους ενήλικες ανευρίσκεται πιο συχνά στον Νωτιαίο Μυελό. Συνήθως αναπτύσσεται αργά και δεν εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος.
Το Επενδύμ
Από που προέρχεται το Επενδύμωμα Εγκεφάλου;
Το Επενδύμωμα είναι όγκος που αναπτύσσεται από τα υποστηρικτικά κύτταρα του εγκεφάλου τα οποία ονομάζονται επενδυματικά. Τα κύτταρα αυτά «επενδύουν» το κοιλιακό σύστημα του εγκεφάλου όπου παράγεται και κυκλοφορεί φυσιολογικά το Εγκεφαλονωτιαίο Υγρό.
Γενικά, τα υποστηρικτικά κύτταρα του εγκεφάλου ονομάζονται Νευρογλοιακά Κύτταρα. Εμφανίζουν διάφορα σχήματα και παρουσιάζονται με 3 τύπους: το Αστροκύτταρο, το Ολιγοδενδροκύτταρο και το Επενδυματικό κύτταρο. Είναι κύτταρα τα οποία σχηματίζουν τον ιστό που περιβάλλει, στηρίζει, και προστατεύει τον Εγκέφαλο και τον Νωτιαίο Μυελό.
Από τα Νευρογλοιακά Κύτταρα προέρχονται διάφοροι Όγκοι Εγκεφάλου οι οποίοι ονομάζονται Γλοιώματα και παρουσιάζονται με 3 τύπους:
- Το Αστροκύττωμα (Πιλοκυτταρικό Αστροκύττωμα, Διάχυτο Αστροκύττωμα 2ου Βαθμού, Αναπλαστκό Αστροκύττωμα και Πολύμορφο Γλοιοβλάστωμα) το οποίο προέρχεται από το αστροκύτταρο.
- Το Ολιγοδενδρογλοίωμα, το οποίο προέρχεται από το ολιγοδενδροκύτταρο.
- Το Επενδύμωμα το οποίο προκύπτει από το επενδυματικό κύτταρο.
Σε ποιους τύπους διαχωρίζονται τα επενδυμώματα;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαχωρίζει τέσσερις τύπους Επενδυμωμάτων:
- Το Υποεπενδύμωμα (Βαθμός κακοήθειας 1 κατά WHO): Πιο συχνά παρουσιάζεται στους ενήλικες παρά στα παιδιά. Η θέση εντόπισής του είναι στις κοιλίες του εγκεφάλου και γύρω από αυτές.
- Το Μυξοθηλώδες Επενδύμωμα (Βαθμός κακοήθειας 1): Συχνότερα παρουσιάζεται στους ενήλικες άνδρες. Εντοπίζεται κυρίως στο κατώτερο τμήμα του Νωτιαίου Μυελού, στο τελικό νημάτιο ή τον μυελικό κώνο.
- Το Κλασικό Επενδύμωμα (Βαθμός 2): είναι ο συχνότερος τύπος. Εμφανίζεται σε παιδιά και ενήλικες.
- Το Αναπλαστικό Επενδύμωμα (Βαθμός 3): Είναι ένας γρήγορα αναπτυσσόμενος όγκος που συχνά εντοπίζεται στη κοντά στην βάση του Εγκεφάλου και σπάνια στον Νωτιαίο Μυελό. Με την κυκλοφορία του ΕΝΥ μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Έχει την τάση για υποτροπή.
Ποια είναι τα αίτια για την εμφάνιση του Επενδυμώματος;
Στις αιτίες για την ανάπτυξη του Επενδυμώματος περιλαμβάνονται γενετικές και ανοσολογικές ανωμαλίες, περιβαλλοντικοί παράγοντες κτλ.
Φυσιολογικά, τα κύτταρα αναπτύσσονται με ομαλό τρόπο κάτω από τον έλεγχο των γονιδίων των χρωμοσωμάτων. Τα γονίδια αυτά ελέγχουν τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των κυττάρων. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα άτομο μπορεί να γεννηθεί με ελαττώματα στα γονίδια αυτά ή περιβαλλοντικοί παράγοντες (ακτινοβολία, χημικές ουσίες, κτλ.) να προκαλέσουν τέτοια βλάβη. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας μάζας δηλαδή ενός όγκου. Δεν είναι απόλυτα κατανοητός ο μηχανισμός της άναρχης αναπαραγωγής των καρκινικών κυττάρων.
Τέλος, το Επενδύμωμα εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με ορισμένες γενετικές διαταραχές όπως είναι η Νευροϊνωμάτωση τύπου 2.
Τι συμπτώματα προκαλεί το Επενδύμωμα;
Τα συμπτώματα που προκαλεί το Επενδύμωμα Εγκεφάλου διαφέρουν μεταξύ των ασθενών και περιλαμβάνουν:
- Πονοκέφαλο (κεφαλαλγία), ναυτία, έμετο, υπνηλία (λήθαργο).
- Αποφρακτικό Υδροκέφαλο.
- Διαταραχές στην ισορροπία.
- Οπτικές διαταραχές (διπλωπία, θάμβος οράσεως, οπτικό έλλειμμα, κτλ.).
- Αισθητικές διαταραχές και αδυναμία. Αδυναμία ή αιμωδία στα άνω ή στα κάτω άκρα.
- Διαταραχή στην συμπεριφορά, την διάθεση ή την προσωπικότητα.
- Σύγχυση, Ευερεθιστότητα. Απώλεια συνείδησης.
Τι συμπτώματα προκαλεί το Επενδύμωμα στην Σπονδυλική Στήλη;
Στην Σπονδυλική Στήλη το Επενδύμωμα μπορεί να προκαλέσει:
- Πόνο στην πλάτη ή στον αυχένα.
- Δυσκολία στην ούρηση.
- Μούδιασμα και αδυναμία στα χέρια, τα πόδια ή τον κορμό.
- Διαταραχές στην ισορροπία.
- Προβλήματα ουροποιητικού ή εντέρου.
- Σεξουαλικά προβλήματα.
Το Επενδύμωμα Εγκεφάλου στα βρέφη.
Τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλεί το Επενδύμωμα στα βρέφη είναι:
- Υδροκέφαλος (ή Υδροκεφαλία).
- Ασυνήθιστα μεγάλο κεφάλι (μεγαλοκεφαλία), διεύρυνση της μετωπιαίας χώρας.
- Διάσταση μεταξύ των οστών του κρανίου (ραφές και πηγές).
- Προσήλωση του βλέμματος προς τα κάτω ("σαν ηλιοβασίλεμα").
- Ευερεθιστότητα, έμετοι, υπνηλία (λήθαργος), καθυστέρηση στην ανάπτυξη του παιδιού κτλ.
Ποιες είναι η θεραπεία για το Επενδύμωμα;
Η θεραπεία στο Επενδύμωμα περιλαμβάνει την Χειρουργική Επέμβαση, την Ακτινοθεραπεία και την Χημειοθεραπεία.
Η Χειρουργική Επέμβαση για το Επενδύμωμα Εγκεφάλου:
Η Χειρουργική Επέμβαση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση στο Επενδύμωμα Εγκεφάλου. Γίνεται με Kρανιοτομία και προτείνεται στους περισσότερους ασθενείς.
Το Χειρουργείο έχει σαν σκοπό την ολική αφαίρεση του όγκου. Γενικά, χειρουργός αφαιρεί το μεγαλύτερο επιτρεπτό μέρος της μάζας του όγκου προσπαθώντας να διατηρήσει ανέπαφο τον υγιή εγκεφαλικό ιστό. Όμως, μερικές φορές είναι δυσχερής η πλήρης αφαίρεση με ασφάλεια και γιαυτό, μετά το χειρουργείο ακολουθεί η ακτινοθεραπεία.
Η Χειρουργική Επέμβαση για το Επενδύμωμα της Σπονδυλικής Στήλης ή του Νωτιαίου Μυελού:
Για το Επενδύμωμα της Σπονδυλικής Στήλης ή του Νωτιαίου Μυελού προτείνεται η χειρουργική αντιμετώπιση. Το χειρουργείο γίνεται με την χρήση του Χειρουργικού Μικροσκοπίου και της Διεγχειρητικής Νευροπαρακολούθησης.
Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα του χειρουργείου όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την βαρύτητα της νευρολογικής εικόνας πριν από την επέμβαση.
Η Ακτινοθεραπεία.
Η ακτινοβολία χορηγεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας στα καρκινικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να καταστρέφει το γενετικό τους υλικό. Με αυτόν τον τρόπο σταματάει ή επιβραδύνεται η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των καρκινικών κυττάρων.
Η μετεγχειρητική Ακτινοβολία στο Επενδύμωμα Εγκεφάλου χρησιμοποιείται σε περίπτωση γνωστού ή πιθανού υπολειμματικού όγκου μετεγχειρητικά (το οποίο δεν αφαιρέθηκε πλήρως) και σε υποτροπή του όγκου. Συστήνεται και σε περιπτώσεις ολικής αφαίρεσης του όγκου αφού πιστεύεται ότι η μετεγχειρητική ακτινοβολία μειώνει την πιθανότητα υποτροπής. Συνήθως όμως αφορά τους πιο επιθετικούς όγκους, βαθμού κακοήθειας 2 ή 3.
Η Χημειοθεραπεία.
Η Χημειοθεραπεία καταστρέφει τα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα του όγκου με αποτέλεσμα την αναστολή της ανάπτυξής του. Δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο Επενδύμωμα σε πολλές περιπτώσεις. Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υποτροπής, παρά την χειρουργική αντιμετώπιση και την ακτινοθεραπεία.ύμ
Ποια είναι η πρόγνωση στο Επενδύμωμα Εγκεφάλου;
Η ανταπόκριση στην θεραπεία είναι γενικά πολύ καλή, διαφέρει όμως σε κάθε ασθενή και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Η πρόγνωση είναι καλύτερη όταν επιτυγχάνεται η ολική (εκτεταμένη) χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Πολύ σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την πρόγνωση είναι ο βαθμός κακοήθειας του όγκου και η ηλικία του ασθενούς.
Ακόμα, η πρόγνωση είναι καλύτερη στους ενήλικες παρά στα παιδιά. Επίσης, μεγάλη σημασία έχει η θέση του όγκου κοντά σε ευαίσθητες δομές του εγκεφάλου, όπως στον υποθάλαμο, το στέλεχος του εγκεφάλου κτλ. Τότε δεν είναι δυνατή η ολική αφαίρεση και ακολουθούν άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Η ακτινοθεραπεία βελτιώνει σημαντικά το προσδόκιμο και την ποιότητα της ζωής των ασθενών.
Τα Επενδυμώματα με υψηλό βαθμό κακοήθειας, συνήθως υποτροπιάζουν μετά την θεραπεία. Γιαυτό το λόγο, ο ασθενής παρακολουθείται με σειρά από μαγνητικές τομογραφίες μετά την επέμβαση, για να εντοπιστεί έγκαιρα όποια υποτροπή.
Γενικά, στο Επενδύμωμα Εγκεφάλου το ποσοστό επιβίωσης στην πενταετία είναι περίπου 84%.
Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.
Δείτε την Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.