Εισαγωγή:
Το Οξύ Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα είναι η συγκέντρωση αίματος μεταξύ της σκληράς και της αραχνοειδούς μήνιγγας του εγκεφάλου συνήθως μετά από κάκωση της κεφαλής. Στην αντιμετώπιση του Οξέος Υποσκληριδίου Αιματώματος προτείνονται η παρακολούθηση και η Χειρουργική Επέμβαση.
Τι είναι το Οξύ Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα;
Το Οξύ Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα είναι η συγκέντρωση αίματος μεταξύ της σκληράς και της αραχνοειδούς μήνιγγας του εγκεφάλου (υποσκληρίδιο χώρο), συνήθως από τραυματική ρήξη των φλεβών που διατρέχουν τον χώρο αυτό. Παρουσιάζεται αμέσως μετά από μια Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση και αποτελεί μια βαριά τραυματική βλάβη του εγκεφάλου.
Με ποιον μηχανισμό δημιουργείται το Οξύ Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα;
Ο μηχανισμός με τον οποίο σχηματίζεται συνήθως το Οξύ Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα περιλαμβάνει αρχικά την κάκωση της κεφαλής (π.χ. τροχαίο ατύχημα, πτώση κτλ.). Από την κάκωση προκαλείται τραυματική ρήξη των αγγείων (πιο συχνά των φλεβών) που βρίσκονται στον υποσκληρίδιο χώρο. Ο υποσκληρίδιος χώρος βρίσκεται μεταξύ της σκληράς και της αραχνοειδούς μήνιγγας. Έτσι δημιουργείται το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Συχνά, λόγω της κάκωσης μπορεί να προκληθούν και άλλες εγκεφαλικές βλάβες, όπως είναι οι θλάσεις εγκεφάλου.
Λόγω των χαρακτηριστικών του υποσκληριδίου χώρου, το αιμάτωμα σε αυτή την περιοχή μπορεί να λάβει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Μπορεί να διογκωθεί και να προκαλέσει νευρολογικά συμπτώματα στον ασθενή (διαταραχές κίνησης χεριού, ποδιού, διαταραχές ομιλίας, βυθιότητα κτλ.). Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί το αιμάτωμα στον εγκέφαλο.
Τι συμπτώματα προκαλεί το Οξύ Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα;
Τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλεί το Οξύ Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα είναι η κεφαλαλγία, η σύγχυση και η αστάθεια στην βάδιση. Επίσης η ζάλη, η ναυτία και ο έμετος. Χαρακτηριστική είναι η αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος με διαταραχές της κίνησης του χεριού και του ποδιού. Τέλος, μπορεί να συνυπάρχουν διαταραχές της ομιλίας, επιληπτικές κρίσεις, μειωμένο επίπεδο συνειδήσεως, βυθιότητα και κώμα.
Το Οξύ Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα πολλές φορές είναι ασυμπτωματικό στην αρχή. Γρήγορα, καθώς το αιμάτωμα προοδευτικά μεγαλώνει, ασκείται πίεση στον υποκείμενο εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι τα συμπτώματα να εξελίσσονται με τον χρόνο, μέσα σε μερικές ώρες ή το πρώτο 24ώρο. Σπανιότερα, μπορεί να καθυστερήσουν και να εμφανιστούν τις επόμενες μέρες. Άλλοτε, όταν το είναι μικρό το αιμάτωμα, μπορεί να μην παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα ή να παρουσιάζει κάποια ήπια συμπτώματα που δεν εξελίσσονται με τον χρόνο.
Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση στο Οξύ Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα, εκτός από την κλινική εξέταση του ασθενούς που μπορεί να θέσει την υποψία για εγκεφαλική βλάβη, γίνεται με την αξονική τομογραφία εγκεφάλου που αποκαλύπτει την παρουσία αίματος στον υποσκληρίδιο χώρο. Συχνά, λόγω της βαρύτητας της κάκωσης μπορεί να ανευρεθούν και άλλες εγκεφαλικές βλάβες όπως οι θλάσεις εγκεφάλου.
Ποια είναι η αντιμετώπιση στο Οξύ Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα;
Η αντιμετώπιση του Οξέος Υποσκληριδίου Αιματώματος περιλαμβάνει:
Την παρακολούθηση.
Συστήνεται όταν ο ασθενής δεν παρουσιάζει συμπτώματα και το Οξύ Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα είναι μικρό σε μέγεθος. Τότε μπορεί να παρακολουθείται τακτικά η κλινική του εικόνα και με αξονικές τομογραφίες εγκεφάλου το μέγεθος του αιματώματος.
Σκοπός αυτής της συντηρητικής θεραπείας είναι να επιτρέψουμε στον οργανισμό του ασθενούς να απορροφήσει το αιμάτωμα..
Την χειρουργική αφαίρεση του Οξέος Υποσκληριδίου Αιματώματος.
Εφόσον το Υποσκληρίδιο Αιμάτωμα είναι μεγάλο σε μέγεθος και προκαλεί συμπτώματα στον ασθενή, η αντιμετώπισή του είναι χειρουργική. Γίνεται με την διενέργεια Κρανιοτομίας (αφαίρεση δηλαδή ενός τμήματος του κρανίου) πάνω από την περιοχή του αιματώματος, διάνοιξη της σκληράς μήνιγγας, αφαίρεση του αιματώματος, διακοπή της αιμορραγίας, επανασυρραφή της σκληράς μήνιγγας και επανατοποθέτηση του οστού.
Την χειρουργική επέμβαση με Κρανιεκτομία.
Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να γίνει Κρανιεκτομία, δηλαδή η αφαίρεση ενός μεγάλου τμήματος του κρανίου, χωρίς να επανατοποθετηθεί στο τέλος του χειρουργείου. Αυτό γίνεται όταν διαπιστώνεται στο χειρουργείο Εγκεφαλικό Οίδημα, δηλαδή ιδιαίτερα υψηλή πίεση στον εγκέφαλο.
Αυτός ο ιστότοπος παρέχει γενικές πληροφορίες και καμία πληροφορία δεν προορίζεται ή υπονοείται ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις ιατρικές συμβουλές του ιατρού ή να χρησιμοποιηθεί για νομικούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον Νευροχειρουργό για οποία πάθηση ή θεραπευτική επιλογή μπορεί ο ίδιος να σας προτείνει.
Δείτε την Πολιτική Ορθής Χρήσης Ιστότοπου.